- Чи є місце органічним продуктам у системі шкільного харчування України?
- Постачання продукції до закладів освіти: досвід органічних виробників України.
- Органічне харчування у школах: досвід Німеччини та Франції.
Про це будемо говорити вже за 10 днів (2 листопада) на конференції «Органічна переробка та торгівля: їжа нового покоління», яка цього року присвячена органічному харчуванню дітей.
Європейські країни вже давно запроваджують обов’язковий відсоток органічних продуктів харчування в системі державних закупівель та стимулюють виробництво органічної продукції (ми писали про приклади Фінляндії, Швеції та загалом про досвід країн північної Європи). В Україні також починається цей процес.
Протягом останнього року в Україні почалась активна реформа системи шкільного харчування. Також триває вдосконалення законодавства у сфері дитячого харчування. Останні зміни ухвалені Верховною Радою України 21 жовтня 2021 р.
У 2020 році за ініціативи першої леді України Олени Зеленської стартувала реформа системи шкільного харчування.
Метою реформування, яке розробляла потужна робоча група, є підвищення загального рівня якості, поживності та безпеки харчових продуктів у меню українських шкіл. Протягом року розроблено методичні рекомендації, оновлено вимоги до організації харчування в навчальних закладах, відбулась модернізація харчоблоків і, зрештою, розроблене саме меню.
Реформа запроваджує здорове харчування в закладах освіти. Задля реалізації намірів та організації спеціальної комунікаційної кампанії цього року підписано Меморандум про взаєморозуміння і співпрацю між ЮНІСЕФ, Посольством Швейцарської Конфедерації, Міністерством освіти і науки та першою леді України.
Меморандум передбачає, зокрема, проведення політичного круглого столу за участі представників державних та приватних установ щодо сталих публічних закупівель харчових продуктів для здоров’я – з метою обговорення вимог до якості харчових продуктів при проведенні закупівель у закладах освіти, реалізація пілотного проєкту із введення органічних продуктів у заклади освіти.
Цінова пропозиція наразі залишається в Україні основним фактором вибору продукції в системі тендерних закупівель.
Це не відповідає сучасним вимогам, тому минулого року було схвалено зміни до Закону України «Про публічні закупівлі», а також почався процес перегляду критеріїв. Наразі йдеться тільки про додаткові екологічні критерії при виборі товарів та послуг, а не про надання пріоритетного вибору для такої продукції.
Катерина Шор, OrganicInfo.ua
—–
Конференція «Органічна переробка та торгівля: їжа нового покоління» проводиться громадською спілкою «Органічна Україна» в партнерстві з «Органік Стандарт» та OrganicInfo.ua.
Генеральний спонсор конференції БТУ-Центр.
Захід проводиться за підтримки
- Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія), www.qftp.org, та
- Проєкту Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства.
Огляд всіх матеріалів в рамках комунікаційної кампанії щодо реформи шкільного харчування в Україні.