Підтримати

Органічна термінологія

Щоб вам було простіше орієнтуватись в термінах та поняттях, ми зібрали термінологію, що застосовується у сфері органічного сільського господарства в українському та міжнародному законодавстві, а також міжнародними установами та організаціями.

А Б В Г Ґ Д Е Є Ж З И І Ї Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ю Я
Біорізноманіття

(біологічне різноманіття) означає різноманітність живих організмів з усіх джерел, включаючи, серед іншого, наземні, морські та інші водні екосистеми і екологічні комплекси, частиною яких вони є; це поняття включає в себе різноманітність у рамках виду, між видами і різноманіття екосистем (Конвенція ООН Про охорону біологічного різноманіття)

Вилучення продукції

заходи, спрямовані на запобігання розповсюдженню, демонстрації чи пропонуванню споживачам продукції, яка маркована як органічна, але не відповідає вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. (Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»)

Виробнича одиниця

все майно холдингу, яке включає приміщення первинного виробництва, земельні наділи, пасовиська, ділянки під відкритим небом, приміщення для тварин або його складові частини, вулики, ставки для риб, системи утримання, об’єкти для водоростей та тварин аквакультури, приміщення для вирощування, берегові ділянки, а також ділянки морського дна, приміщення для зберігання врожаю, продукції з водоростей, продукції тваринного походження, сировини та будь-яких інших відповідних ресурсів, що знаходяться під управлінням холдингу. (Регламент ЄС 834/2007 – неофіційний переклад)

Відкликання продукції

заходи, спрямовані на повернення оператором продукції, яку продано чи передано споживачу або яка доступна споживачу і маркована як органічна, але не відповідає вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. (Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»)

Генетично модифіковані організми (ГМО)

це організми, що були отримані в результаті втручання генної-інженерії на субмолекулярному та геномному рівнях, та підлягали навмисному введенню, видаленню або модифікації генетичної інформації (ДНК) в лабораторних умовах.

ГМО асоціюється з нераціональними сільськогосподарськими практиками, а також з індустріальною моделлю розвитку. Використання Генетично Модифікованих Організмів в їжі та сільському господарстві сприяє одноманіттю видів, а також ставить під загрозу навколишнє середовище, здоров’я людини та тварин, права фермерів на отримання посівного матеріалу та незалежність фермерських господарств в цілому. Саме тому реалізація на ринку та/або потрапляння у навколишнє середовище ГМО регулюється Європейським союзом (Директива 2001/18/EC та Положення (EC) 1829/2003). Ризики пов’язані з забрудненням продукції становлять небезпеку для частки продовольства, що не містить ГМО, і як наслідок для економічного благополуччя фермерів та виробників. (Міжнародна федерація рухів органічного сільського господарства (IFOAM))

Державний реєстр операторів

офіційний перелік операторів, які здійснюють органічне виробництво та/або обіг органічної продукції відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, що міститься в інформаційній базі даних. (Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»)

Державний реєстр органів сертифікації

офіційний перелік органів сертифікації, що мають право на проведення сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції, що міститься в інформаційній базі даних. (Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»)

Державний реєстр органічного насіння і садивного матеріалу

офіційний перелік органічного насіння і садивного матеріалу, придатного для використання відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, що міститься в інформаційній базі даних. (Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»)