Органічне сільське господарство у порівнянні з неорганічним сільським господарством демонструє кращі результати майже у всіх сферах.
Різні дослідження показують, що при органічному виробництві:
- підвищується якість грунту та якість води,
- зменшується використання енергії на одиницю площі на 34-53%,
- збільшується видове різноманіття на 30%,
- розширюється надання екосистемних послуг,
- зменшується рівень використання пестицидів та, відповідно, негативний вплив на здоров’я сільськогосподарських виробників тощо.
Тільки врожайність в органічному сільському господарстві часто нижча в порівнянні з неорганічним виробництвом.
Більше про переваги в нашій інфографіці та попередніх матеріалах:
- Споживання органічних продуктів вигідне для нашого здоров’я,
- Найпростіший спосіб уникнути ризиків небезпеки пестицидів – споживати органічне!
Джерело: Reganold J.P., Wachter J.M. 2016. Органічне сільське господарство у XXI столітті. Природні рослини 2 (2): 15221; публікація FiBL «Органічне сільське господарство. Основні принципи і передовий досвід», с. 3; видавець – Дослідний інститут органічного
сільського господарства (FiBL, Швейцарія), 2021 (оригінал, англ. мовою – Organic farming. Basic principles and good practices).
Переклад українською мовою виконано в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що фінансується Швейцарською Конфедерацією та впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).
Відповідальність за зміст цієї публікації несе виключно автор(и). Точка зору автора(ів) не обов’язково відображає точку зору SECO, FiBL, SAFOSO AG, www.qftp.org.