Підтримати

Найпростіший спосіб уникнути ризиків небезпеки пестицидів – споживати органічне!

Поділитися новиною
Піклуєтесь про здорове харчування, вживаєте багато свіжих овочів та фруктів та вважаєте свою їжу здоровою? Це добре, але реальність може вас неприємно здивувати.

Так, продукти харчування перевіряють на вміст пестицидів, але навіть якщо по кожному з пестицидів немає перевищення ГДК, це не означає, що їжа безпечна.

У Великобританії, наприклад, щороку складають перелік – так звану брудну дюжину овочів та фруктів, де виявлено найбільше залишків пестицидів. Минулого року за результатами такого тестування у найбільш забрудненій дюжині було виявлено сліди 122 різних пестицидів, багато з яких пов’язані з ризиком онкологічних захворювань.

Кожен фрукт або овоч зі списку містить два або більше типів пестицидів, деякі – до 25!
  • 61% з виявлених пестицидів класифікуються як високонебезпечні,
  • 47 пестицидів пов’язані з раком,
  • 15 токсинів становлять небезпеку для репродуктивної системи або розвитку і можуть негативно  впливати на сексуальну функцію та фертильність,
  • 17 можуть пошкодити дихальну систему та викликати сплутаність свідомості, головні болі й слабкість.

Чверть знайдених пестицидів є імовірними порушниками ендокринної системи, – вони можуть впливати на гормональну систему, спричиняти проблеми зі здоров’ям, включаючи вроджені дефекти та порушення розвитку.

Хоча рівні окремих пестицидів знаходяться в межах закону, комбінація кількох хімічних речовин може бути особливо шкідливою для здоров’я людей. Наприклад, майже весь виноград та апельсини у Великобританії містять коктейль з пестицидів, і це при тому, що законодавство цієї країни є одним із найсуворішіх щодо мінімізації шкідливого впливу пестицидів.

Тож як уникнути шкідливого ефекту для здоров’я людини від пестицидів? Деякі люди пропонують для цього ретельно мити фрукти та овочі – проте, так можна видалити лише деякі залишки на шкірі продукту (які часто є фунгіцидами, що використовуються для запобігання гниттю під час зберігання та транспортування).

Однак багато сучасних пестицидів є «системними», тобто вони поглинаються рослиною і розподіляються по її тканинах, досягаючи будь-яких фруктів або квітів. В результаті залишки пестицидів часто містяться в тілі самого продукту, і тому миття поверхні не видалить їх.

Є ще низка причин, чому потрібне зниження або повне припинення використання пестицидів у сільському господарстві, – ці речовини мають суттєвий негативний вплив на довкілля та здоров’я працівників, зайнятих у сільському господарстві. Так, половина з 12 найбільш поширених пестицидів є забруднювачами підземних вод, тобто вони зберігаються у водоймах і потенційно можуть впливати на водне біорізноманіття або якість питної води, а також суттєво впливати на біорізноманіття та запилювачів у дикій природі.

Через вплив на запилювачів та стурбованість громадськості щодо впливу на довкілля, деякі супермаркети навіть відстежують вплив сільськогосподарської продукції, що продається, на бджіл.

Наприклад, торговельна мережа «Giant Eagle» є єдиним великим роздрібним продавцем продуктів харчування в США, який зобов’язався скоротити використання пестицидів для захисту запилювачів.

Відповідно до політики компанії щодо охорони запилювачів, до 2025 року використання нітрогуанідинових неонікотиноїдів, заборонених у ЄС з 2018 року, але дозволених у США, буде виключено з ланцюга поставок продукції. Цього року додатково чотири компанії, «Walmart», «Meijer», «Target» і «Dollar Tree», запровадили нову політику, яка заохочує постачальників виключати або скорочувати використання неонікотиноїдів (дослідження показують, що сільське господарство США стало в 48 разів токсичнішим для бджіл та інших корисних комах після того, як неонікотиноїди були введені в 1990-х роках).

Цього року «Walmart» і «Giant Eagle» також взяли на себе зобов’язання щодо розширення екологічних методів землеробства у ланцюгах постачання продукції з метою скорочення загального використання токсичних пестицидів.

Негативний вплив на здоров’я працівників сільськогосподарської галузі підтвердив аналіз наукової літератури за останнє десятиліття (2011–2020 рр.) для визначення пов’язаного з професійним впливом ризику раку – за країнами, типами пестицидів та методами, які використовуються для діагностики захворювань.

Аналіз виявив зв’язок між пестицидами (наприклад, інсектицидами, гербіцидами, фунгіцидами) і 45 різними видами раку.

Пов’язана з впливом пестицидів захворюваність на рак в Європі, де законодавство щодо мінімізації шкідливого впливу пестицидів, як і в Великобританії, найсуворіше у світі, є найнижчою серед країн світу.

Сільськогосподарські працівники піддаються найбільшому ризику захворювань, спричинених пестицидами, і це підтверджує середня тривалість їхнього життя. За даними департаменту сільського господарства США (USDA), середня тривалість життя фермерів у США становить 49 років, що на 29 років менше за середню по країні. Особи, які працюють з цими токсичними хімічними речовинами та навколо них, більш сприйнятливі до посилених ефектів, пов’язаних з раком.

Синтетичні хімічні речовини, що містяться в пестицидах, можуть накопичуватися в організмі, викликаючи сукупний вплив на здоров’я.

Ці ефекти можуть варіюватися від підвищеного ризику різних видів раку (наприклад, простати, печінки тощо) та ендокринних порушень до проблем із психічним здоров’ям (наприклад, депресії), респіраторних захворювань (астма) та багатьох інших.

Тому найпростішій спосіб знизити ризики для здоров’я населення від пестицидів – зменшити використання пестицидів у сільському господарстві, а отже їх потрапляння у продукти харчування. А найкращій спосіб – споживати органічне!

Дослідження показують, що органічне землеробство може допомогти повернути скорочення кількості запилювачів і підтримувати до 50% більше видів, що запилюють, ніж звичайне сільське господарство.

Чому органічне краще для природи, а також корисні поради щодо вибору органічних продуктів у відповідному розділі нашого сайту.

Ольга Ігнатенко, Інформаційний центр «Зелене досьє», OrganicInfo.ua.

Джерела:

Поділитися новиною