«Споживання органічних продуктів вигідне для нашого здоров’я, – зауважив Януш Войцеховський, Комісар з питань сільського господарства ЄС, під час презентації Плану дій з розвитку органічного виробництва в ЄС. – Питання вартості здоров’я – дуже важливе, тому треба знати, яку продукцію ми споживаємо».
Не треба плутати поняття здорової продукції і безпечної. Безпечність продукції, як на європейському, так і на українському ринках, має суворо контролюватись відповідними державними органами. Споживач має бути впевнений, що безпечність продукції на поличках магазинів контролюється державними службами.
Що ж таке «здорова їжа» і чому органічна продукція вигідно відрізняється від традиційних харчових продуктів? Відповідь на ці питання передбачає врахування двох основних аспектів.
По-перше, треба з’ясувати, чи є здоровою власне сама продукція. І хоча досліджень щодо цього поки не багато, але відомо, що виробники органічних продуктів дотримуються високих стандартів, а отже результати проведених міжнародних досліджень свідчать про перевагу органічних харчових продуктів над традиційними. Наприклад:
- органічні овочі та фрукти містять менше залишків пестицидів та шкідливих речовин,
- органічні овочі та фрукти містять набагато більше антиоксидантів, ніж традиційні, і подекуди цей показник сягає 70%,
- органічне м’ясо та молоко містять більше ненасичених жирних кислот омега-3,
- органічні фрукти та картопля містять набагато більше вітаміну С.
В Україні, на жаль, досі було проведено лише одне дослідження, в 2015 році, воно стосувалось порівняння деяких параметрів органічного та традиційного молока.
За його результатами встановлено, що органічне молоко відрізняється більшим вмістом загального та «справжнього» білку, їх більшою часткою в структурі сухих речовин молока, більшим вмістом незамінних, сірковмісних та ароматичних амінокислот на 100 г молока та більшим вмістом альфа-ліноленової кислоти.
Другий аспект, за яким ми визначаємо, наскільки здоровою є продукція, – це оцінювання життєвого циклу продукту. Тобто, треба розглядати весь життєвий цикл, від виробництва до споживання й утилізації, сумарний вплив на навколишнє середовище та клімат, на фермерів та населення.
Експерти Європейської технологічної платформи в галузі органічного сільського господарства і харчових продуктів (TP Organics) провели аналітичне дослідження й дійшли наступних висновків щодо органічного сільського господарства:
- органічні господарства є більш стійкими в зонах із обмеженими запасами води та у вражених посухами;
- в органічному господарстві використання енергії і пестицидів на одиницю площі, відповідно, на 34-53% і 97% нижче, ніж в неорганічному;
- прибутки органічних господарств на 22-35% вищі за прибутки неорганічних господарств завдяки вищій вартості органічної продукції;
- наукові дані підтверджують, що органічне сільське господарство сприяє підвищенню видового різноманіття на 30%;
- останні дослідження підкреслюють потенціал внеску органічного сільського господарства в зменшення наслідків зміни клімату та адаптацію до таких змін.
«Внесок органічного сільського господарства в сталий розвиток, дослідження та інновації, більш раціональне використання ресурсів, добробут тварин – це дуже важлива складова Плану дій з розвитку органічного виробництва в ЄС, яку ми будемо надалі розвивати,» – Януш Войцеховський.
Катерина Шор, OrganicInfo.ua