Підтримати

Органічна термінологія

Пояснення термінів, виразів чи позначень, які найбільше використовуються в українському й міжнародному законодавстві та в практиці ведення органічного сільського господарства.
А Б В Г Ґ Д Е Є Ж З И І Ї Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ю Я
Енергія з відновлюваних джерел

відновлювані не викопні джерела енергії: вітер, сонце, геотермічні джерела, хвилі, приплив, гідроенергія, газ з органічних відходів, газ з очисних споруд і біогази. (Регламент Комісії ЄC 2018/848 – неофіційний переклад)

Етапи виробництва, підготовки і розподілу

будь-який етап, починаючи, зокрема, з первинного виробництва органічного продукту і до його зберігання, переробки, транспортування, продажу або постачання кінцевому споживачеві, та, у відповідних випадках, маркування, імпорту, експорту та субпідрядної діяльності. (Регламент ЄС 834/2007 – неофіційний переклад)

Інгредієнт

речовина, отримана в результаті неорганічного виробництва, що дозволена до використання в органічному виробництві відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.(Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»)

Інгредієнт (EU)

будь-яка речовина або продукт, включаючи ароматизатори, харчові добавки та харчові ферменти, а також будь-який компонент складного інгредієнта, що використовується у виробництві або підготовці інших продуктів, та яка все ще присутня в кінцевому продукті, навіть у зміненій формі. (Регламент Комісії ЄC 2018/848, 1169/2011 – неофіційний переклад)

Кліматично оптимізоване сільське господарство

Кліматично оптимізоване сільське господарство  (КОСХ) – це підхід, який допомагає зорієнтувати дії, необхідні для перетворення і переорієнтації сільськогосподарських систем для ефективної підтримки розвитку та забезпечення продовольчої безпеки в умовах зміни клімату. Основні цілі КОСХ: стійке підвищення продуктивності і прибутковості сільського господарства, адаптація і підвищення стійкості до зміни клімату, а також скорочення і / або припинення викидів парникових газів, де це можливо. (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO))

Контролюючий орган (EU)

Незалежна приватна організація, що здійснює інспекції та сертифікацію у сфері органічного виробництва у відповідності з положеннями визначеними цим Регламентом; а також включає в себе, при необхідності, відповідний орган іншої країни, або такий, що здійснює свою діяльність в іншій країні. (Регламент ЄС 834/2007 – неофіційний переклад)

Контролюючий орган (IFOAM)

стороння організація, яка здійснює незалежний контроль над органічним статусом певної діяльності. Контролюючим органом може бути орган сертифікації, компетентна державна установа, колективна система гарантій, кооператив чи програма підтримки сільського господарства. (Міжнародна федерація рухів органічного сільського господарства (IFOAM))

Маркування

інформація про органічну продукцію, у тому числі державний логотип для органічної продукції, нанесена на етикетку, упаковку, тару, контейнер, контретикетку, кольєретку, ярлик, пробку, листок-вкладиш або на інші елементи упаковки, що супроводжує таку продукцію або посилатися на неї відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. Маркування може бути державним або приватним. (Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»)