Підтримати

Органічна термінологія

Пояснення термінів, виразів чи позначень, які найбільше використовуються в українському й міжнародному законодавстві та в практиці ведення органічного сільського господарства.
А Б В Г Ґ Д Е Є Ж З И І Ї Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ю Я
Органічне виробництво (EU)

це цілісна система господарювання та виробництва харчових продуктів, яка поєднує в собі найкращі практики з огляду на збереження довкілля, рівень біологічного розмаїття, збереження природних ресурсів, застосування високих стандартів належного утримання (добробуту) тварин та метод виробництва, який відповідає певним вимогам до продуктів, виготовлених з використанням речовин та процесів природного походження. (Регламент ЄС 834/2007 – неофіційний переклад)

Органічне виробництво (EU)

цілісна система господарювання та виробництва харчових продуктів, що поєднує в собі найкращі практики з огляду на збереження довкілля та клімату, підтримки біологічного розмаїття, збереження природних ресурсів, а також застосування високих стандартів утримання тварин та виробництва, що відповідають на зростаючі потреби споживачів у продуктах, які виготовлені з використанням речовин та процесів природного походження. (Регламент Комісії ЄC 2018/848 – неофіційний переклад)

Органічне насіння і садивний матеріал

насіння і садивний матеріал, розмножені відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. (Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»)

Органічне рослинництво

органічне виробництво, пов’язане з вирощуванням культурних рослин, а також заготівлею об’єктів рослинного світу із дотриманням вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. (Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»)

Органічне рослинництво (EU)

виробництво пов’язане з вирощуванням сільськогосподарських культур, а також диких рослин в комерційних цілях. (Регламент Комісії ЄC 2018/848 – неофіційний переклад)

Органічне сільське господарство

виробнича система, що підтримує здоров’я ґрунтів, екосистем і людей. Вона залежить від екологічних процесів, біологічної різноманітності та природніх циклів, характерних для місцевих умов, при цьому уникається використання шкідливих ресурсів, які викликають несприятливі наслідки. Органічне сільське господарство поєднує в собі традиції, нововведення та науку з метою покращення стану навколишнього середовища та сприяння розвитку справедливих взаємовідносин і належного рівня життя для всього вищезазначеного. (Міжнародна федерація рухів органічного сільського господарства (IFOAM))

Органічне тваринництво

органічне виробництво, пов’язане з утриманням, розведенням (виробництвом) сільськогосподарських тварин (у тому числі птиці та комах) та продукції для отримання продукції тваринного походження. (Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»)

Органічне тваринництво (EU)

виробництво пов’язане з вирощуванням худоби або одомашнених наземних тварин, включаючи комах. (Регламент Комісії ЄC 2018/848 – неофіційний переклад)