Підтримати

Органічна термінологія

Пояснення термінів, виразів чи позначень, які найбільше використовуються в українському й міжнародному законодавстві та в практиці ведення органічного сільського господарства.
А Б В Г Ґ Д Е Є Ж З И І Ї Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ю Я
Маркування (EU)

будь-які слова, надписи, торгові марки, фірмова назва, зображення чи символи, які мають відношення до продукту та розміщені на упаковці, документах, позначках, етикетці та на будь-яких предметах, що супроводжують або стосуються цього продукту. (Регламент Комісії ЄC 2018/848 – неофіційний переклад)

Масові операції постачання

приготування органічних продуктів в ресторанах, лікарнях, їдальнях та інших схожих суб’єктах господарської діяльності, які займаються харчовими продуктами, в місцях продажу або постачання кінцевому споживачеві. (Регламент ЄС 834/2007 – неофіційний переклад)

Обіг органічної продукції

будь-яке переміщення або зберігання органічної продукції з метою реалізації, крім переміщення або зберігання маркованої органічної продукції для цілей реалізації кінцевому споживачу. (Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»)

Одночасне виробництво

органічне та неорганічне виробництво одним і тим самим оператором різних продуктів. (Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»)

Оператор органічного ринку

юридична особа чи фізична особа-підприємець, яка займається виробництвом та/або обігом продукції відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. (Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»)

Орган сертифікації

підприємство, установа, організація чи їхній відокремлений підрозділ, що має право на проведення сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції і внесений до Реєстру органів сертифікації. (Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»)

Органічна сертифікація

перевірка та встановлення відповідності виробництва та/або обігу продукції вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. (Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»)

Органічне виробництво

сертифікована діяльність, пов’язана з виробництвом сільськогосподарської продукції (у тому числі всі стадії технологічного процесу, а саме первинне виробництво (включаючи збирання), підготовка, обробка, змішування та пов’язані з цим процедури, наповнення, пакування, переробка, відновлення та інші зміни стану продукції), що провадиться із дотриманням вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. (Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»)