Світовий органічний ринок невпинно зростає.
За перший рік пандемії глобальні продажі органічної продукції виросли на 14 мільярдів євро і сягнули 120 млрд євро. На 7,6% зросла кількість виробників органічної продукції, на 4,1% збільшилася кількість органічних земель у світі.
Дослідний інститут органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) та IFOAM – Organics International презентували сьогодні звіт про стан органічного ринку світу в 2020 році.
Зазвичай звіт щороку оприлюднюється в перші дні найбільшої міжнародної виставки органічної продукції BIOFACH. Але оскільки через пандемію виставка цього року матиме так звану «літню версію» (зустріч у Нюрнберзі наживо перенесена на липень), автори дослідження вирішили презентувати звіт за 2020 рік сьогодні, адже 15 лютого зазвичай відкривається BIOFACH.
Лідерами світового органічного ринку, як і в 2019 році, залишаються США (49,5 млрд євро), Німеччина (15 млрд євро) та Франція (12,7 млрд євро).
Але протягом 2020 року багато основних ринків показали надзвичайно високі темпи зростання; німецький ринок, наприклад, виріс більш ніж на 22 відсотки! Швейцарські споживачі витрачали найбільше в світі на органічну їжу (418 євро на душу населення), а Данія і надалі має найвищу частку органічних продуктів на ринку – 13% загального ринку продуктів харчування.
Глобальна пандемія COVID-19 призвела до значного зростання попиту на органічні продукти в багатьох країнах, але виникли й проблеми.
«Наслідки пандемії помітні в даних про роздрібні продажі. Оскільки люди залишалися вдома та частіше готували їжу самостійно, а здоров’я, навколишнє середовище та зміна клімату стали серйозними проблемами, роздрібні продажі органічної продукції швидко зросли. Однак у той же час у багатьох країнах у сфері громадського харчування знизилися продажі», – говорить доктор Хельга Віллер, яка відповідає за щорічний звіт у FiBL.

Європейський ринок органічних продуктів досяг рекордного рівня в 2020 році.
Він зріс на 15 відсотків і досяг 52,0 млрд євро, що є найвищим темпом зростання за останнє десятиліття. Європейські споживачі витратили 63,3 євро на органічну їжу на людину на рік (Європейський Союз – 101,8 євро). Взагалі, за останнє десятиліття споживчі витрати на органічну їжу на душу населення подвоїлися.
Літня версія BIOFACH / VIVANESS запланована на 26–29 липня 2022 року. Організатори очікують зустріти близько 2500 експонентів, 200 з яких візьмуть участь у міжнародній виставці натуральних та органічних засобів особистої гігієни.
Нагадаємо, що внутрішній органічний ринок України за результатами 2020 року зріс на 3% і сягнув позначки 25,1 млн доларів США, а експорт склав понад 200 мільйонів доларів США, зменшившись за обсягами поставок на 30%.
Катерина Шор, Тамара Малькова, OrganicInfo.ua
Запрошуємо детальніше ознайомитись з перекладеними українською мовою матеріалами, які увійшли до книги «Світ органічного сільського господарства. Статистика та нові тенденції 2022»:
- Книга FiBL-IFOAM “Світ органічного сільського господарства. Статистика та нові тенденції 2022” (повна версія, доступно лише англійською мовою)
- Органічне виробництво в світі
- Продажі органічної продукції в світі
- Органічні виробники в світі
- Органічні сільськогосподарські угіддя в світі
- Органічне виробництво в Європі
- Продажі органічної продукції в Європі
- Органічні сільськогосподарські угіддя в Європі
- Органічне сільське господарство в ЄС
- Таблиці “Органічне сільське господарство: ключові показники та країни-лідери”
- Таблиці “Ключові показники органічного виробництва в Європі та ЄС”
- Таблиці “Законодавство в галузі органічного сільського господарства: кількість країн за регіонами та поточний стан за країнами”