Підтримати

«Органік. Продовольчий суверенітет. Справедливі ціни.» – тема конгресу BIOFACH 2023

Поділитися новиною
Вже за два тижні, 14 лютого, стартує найбільша виставка органічної продукції BIOFACH, що традиційно проводиться в м. Нюрнберг (Німеччина).

Дискусія, що почалась кілька років тому у зв’язку із пандемією щодо трансформації продовольчих систем триває, тепер вже з урахуванням впливів повномасштабної війни в Україні. Тому основна увага буде зосереджена на питанні: який внесок може зробити органічна система в продовольчу безпеку та продовольчий суверенітет в світі?

Ще одне нагальне питання – справедлива ціна харчових продуктів. Які системи оцінюють харчові продукти з точки зору їх корисності та сталості? І які системи настільки прозорі, що споживачі бачать серйозне й відповідальне ставлення до себе, а харчова промисловість їм довіряє?

Наприкінці листопада 2022 року Європейська Комісія оголосила, що відкладає публікацію свого проекту Директиви про зелені вимоги (Directive on green claims). Методологія PEF (вплив продукції на навколишнє середовище), що закладалась в основу директиви, була піддана сумніву Європейською Комісією, адже дана методологія не враховує всі об’єктивні параметри, важливі для розробки надійного екологічного маркування харчових продуктів.

Для багатьох в органічному секторі це стало доброю новиною, адже плутанина з органічним та екологічним маркуванням може вводити в оману споживачів. Втім, дискусія триває. Наразі органічна галузь має складне завдання надати додаткові роз’яснення споживачам, а представники сектору навіть звернулись до суду з метою захисту органічного маркування.

Звісно, протягом чотирьох днів роботи виставки та конгресу багато уваги буде приділятись торгівлі. Працюватимуть окремі тематичні павільйони та майданчики:
  • Інноваційний павільйон – новинки галузі.
  • Спеціалізована торгівля – місце зустрічі рітейлерів.
  • Покоління Майбутнього – для всіх, хто бажає закріпитися в органічному секторі або зацікавлений у навчанні чи професійному розвитку.
  • Світ досвіду VEGAN – де буде представлено різноманітний асортимент веганських органічних продуктів.
  • Спеціальна виставкова зона «Unverpackt» (без упаковки) – де досліджуються актуальні питання, такі як «нуль відходів» або екологічна упаковка.

«Ми з нетерпінням чекаємо можливості знову зібрати в Нюрнберзі органічну спільноту, щоб запропонувати їм місце для інновацій та трансформації, натхнення та спілкування! У 2023 році на відвідувачів чекає близько 2700 експонентів, 200 з яких учасники VIVANESS», – говорить Даніла Бруннер, директор BIOFACH і VIVANESS.

У 2023 році Україна буде представлена на заході масштабним Національним павільйоном загальною площею 188 м2 (стенд 4А-511 та 4А-405).

Це буде 10-та ювілейна участь українських компаній у найбільшій міжнародній події галузі.

Цьогоріч експортний потенціал органічного сектору України презентуватимуть 23 компанії, що продовжують працювати під час війни та постачати продукцію за кордон. Серед компаній-учасниць Національного павільйону України – виробники зернових культур, горіхів, заморожених та сублімованих ягід, концентрованих фруктових соків та пюре, соняшникової олії, пастили, дитячого харчування, снеків та сухих сніданків, а також допоміжних речовин біопрепаратів.

Окрім того, Україна цього року буде представлена і в програмі конгресу:
  • 14 лютого виступ в рамках сесії «Останні зміни в політиці органічного виробництва в регіоні Центральної та Східної Європи».
  • 15 лютого презентація проєкту «Розвиток органічного ягідництва в об’єднаних територіальних громадах Рівненської області» в рамках сесії «Державно-приватне партнерство в органічному секторі для підвищення суспільних благ – досвід Східної Європи».
  • 16 лютого конференція «Україна: Рік після початку війни – інноваційна сила органічних фермерів та глобальні стратегії підтримки».
  • 17 лютого дискусія «Як війна в Україні впливає на продовольчий суверенітет?»
OrganicInfo.ua, вже традиційно, отримало акредитацію та буде висвітлювати BIOFACH 2023 в новинах.

Цього року Національний павільйон України організований ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту», національним проєктом Дія.Бізнес у партнерстві з Міністерством аграрної політики та продовольства України, громадською спілкою «Органічна Україна», асоціацією «Ягідництво України» та Органічною ініціативою.

Підтримку надають:

  • Європейський Союз і уряд Німеччини через програму міжнародної співпраці «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП» у партнерстві з німецькою урядовою компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH;
  • ЄБРР за фінансування Швейцарії в рамках Фонду сприяння малому бізнесу ЄБРР (донори Фонду: Італія, Ірландія, Японія, Корея, Люксембург, Швеція, Швейцарія, США, Тайвань Бізнес – Фонд Технічного Співробітництва ЄБРР та Норвегія);
  • Швейцарія в рамках швейцарсько-українських програм «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP) та «Органічна торгівля заради розвитку у Східній Європі» (OT4D);
  • проєкт «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства» (COA), який фінансується Федеральним міністерством продовольства та сільського господарства Німеччини.

Катерина Шор, OrganicInfo.ua

*** Про результати та X Національний павільйон України на BIOFACH 2023

Поділитися новиною