Підтримати

Органічне та регенеративне землеробство як протидія зміні клімату

Поділитися новиною

Наприкінці 2020 року Програма ООН з продовольства та сільського господарства (Food and Agriculture Organisation – FAO) презентувала звіт щодо ролі біорізноманіття та здоров’я ґрунтів у глобальній екосистемі. Досі біорізноманіття ґрунтів залишається найменш вивченим: у нас під ногами знаходиться більше 25% біорізноманіття планети, а ми вивчили поки не більше одного процента цього багатства.

Ґрунт – це верхній шар земної кори, суміш органічних речовин, мінералів, газів, рідин та живих істот.

Ґрунти відіграють значну роль у глобальній екосистемі – як середовище для росту рослин, накопичення та очищення води, модифікації атмосфери та місця існування багатьох живих організмів. Ґрунт – не тільки засіб виробництва для сільського господарства, це основа екосистеми, яка робить сільське господарство можливим, тому здорове біорізноманіття ґрунтів є критично важливим для їх родючості, вологості, якості поверхневих вод та стійкості клімату – передумов для стабільного сільського господарства.

Вплив ґрунтів на клімат полягає у балансі поглинання та викидів парникових газів, – діоксиду вуглецю, метану та оксиду нітрогену.

Щорічні глобальні викиди парникових газів від агро-екосистем становлять 10-12% всіх викидів парникових газів та спричинені інтенсивним рослинництвом і використанням мінеральних добрив,  гною та пестицидів, які у свою чергу знижують біорізноманіття ґрунтів, особливо великих біоорганізмів. Натомість застосування методів органічного землеробства, які не використовують синтетичні засоби захисту рослин та мінеральні добрива, може зменшити викиди оксиду нітрогену на 40%.

З іншого боку, здорове біорізноманіття ґрунту дозволяє не тільки накопичувати в ньому поживні речовини та вологу, підтримувати здоров’я рослин та високі врожаї. Фактично мікроорганізми ґрунту беруть участь у трансформації та утриманні діоксиду карбону та оксиду нітрогену, що не тільки попереджає викиди парникових газів, але й сприяє поглинанню карбону з атмосфери та накопиченню і утриманню його та нітрогену у ґрунті, сприяючи пом’якшенню наслідків зміни клімату.

Тому для адаптації та протидії наслідкам зміни клімату ми маємо перейти на стійкі практики сільського господарства, що допомагають накопиченню карбону у ґрунті, підтримці якості та охороні біорізноманіття ґрунтів.

Такі практики включають безорне землеробство (no-till), заходи утримання поживних речовин та вологи у ґрунті,  методи обробки без використання мінеральних добрив та пестицидів. Тобто, замало тільки органічного землеробства, необхідно застосовувати регенеративне сільське господарство, де заходи щодо охорони ґрунтів спрямовані на підтримку біорізноманіття, диверсифікованого та постійного рослинного покрову з розвиненим корінням або застосування мульчування, мінімізації механічного втручання та підтримки здорових екосистем в оточуючих земельних ділянках. Це призведе до накопичення та утримання в ґрунті вологи, поживних речовин, карбону та нітрогену; зникне необхідність у зрошенні або дренуванні, зменшиться ризики та операційні витрати на вирощування їжі.

Якщо хтось вважає такі заходи нереалістичними, нагадаємо що у світі вже існує низка прикладів де політика підтримка якості та біорізноманіття ґрунтів активно застосовується на національному рівні.

Так у Великобританії у листопаді 2020 року набув чинності білль про сільське господарство, за яким фермери відтепер будуть отримувати винагороду за надання екосистемних послуг, включаючи покращення якості та біорізноманіття ґрунтів, замість звичних субсидій на землю (фермери матимуть 7 років для пристосування до нових агроекологічних практик). Нова Зеландія вже з 2015 року активно вивчає проблему деградації ґрунтів та планує зробити заходи зі сталого управління ґрунтами та підтримки їх біорізноманіття одною з основних вимог до агровиробників. Уряд Республіки Чад у кооперації з організацією World Agroforestry ще у 2017 році розпочав програму з вивчення якості місцевих ґрунтів та кращих методів їх відновлення.

Ольга Ігнатенко, Інформаціний центр «Зелене досьє» для OrganicInfo.ua

Поділитися новиною