Парламент Данії на початку березня одноголосно проголосував за створення нового фонду у понад 90 мільйонів євро, який буде підтримувати розробку нових рослинних продуктів харчування фермерами і бізнесом та заохочувати споживачів до переходу на переважно рослинну дієту.
Принаймні 50% усіх коштів фонду мають спрямовуватися на органічні рослинні ініціативи, адже органічні продукти менше впливають на клімат, біорізноманіття, якість ґрунту та природні води, на здоров’я людей.
Фонд став складовою впровадження кліматичної стратегії Данії для сільського господарства, яка передбачає подвоєння площ органічного виробництва та скорочення викидів парникових газів від сільського господарства на 55-65% до 2030 року.
Приклад Данії надихає різні органічні та рослинницькі ініціативи на глобальному, європейському, національному та муніципальному рівнях, навіть на рівні супермаркетів та їдалень.
Маючи успішні пілотні практики запровадження органічного рослинного меню в школах, лікарнях і на міському рівні, Данія ініціювала досягнення в 2011 році національної мети щодо вмісту 60% органічної їжі на громадських кухнях та фінансування переходу муніципалітетів на рослинну їжу та органічні страви зі скороченням харчових відходів.
Сьогодні ця програма забезпечує громадянам країни доступ до здоровіших та смачних страв з меншим кліматичним відбитком та усіма перевагами органічних продуктів для довкілля та здоров’я.
Ще з 90-х років асоціація Organic Denmark почала запроваджувати органічне та рослинне меню у школах, їдальнях, лікарнях, парламенті, дитячих закладах і навіть у військових казармах Данії, закликаючи до поширення органічного виробництва та рослинної їжі. Далі Organic Denmark запропонувала трансформаційну політику для прискорення переходу до переважно рослинного сільського господарства та харчування, незважаючи на значне представництво органічних молочних фермерів, молокозаводів і виробників м’яса серед своїх членів.
Після довгих дискусій була визначена мета органічного тваринництва – «менше, але краще» для виробництва органічних продуктів тваринного походження, коли всі тварини живуть повноцінним життям, мають можливості для вільного випасу в найкращих органічних умовах, сприяють накопиченню ґрунтами вуглецю та регенерації ґрунту.
Organic Denmark був також співзасновником датського центру знань про рослини, метою якого була підтримка споживачів і виробників у переході на органічні рослинні продукти. Результати роботи цього центру використали для створення нової національної політики щодо продуктів рослинного походження, а створенню фонду підтримки рослинної їжі сприяли успіхи роботи фонду органічного сільського господарства Данії.
Органічні продукти харчування рослинного походження мають попит у споживачів, які піклуються про своє здоров’я та довкілля, – через менші ризики для здоров’я споживачів та менший вплив на довкілля.
У торгівельних мережах США 25% рослинних альтернатив продуктам тваринного походження вже сьогодні є органічними. У Данії найпопулярніша категорія рослинного молока є органічною та займає 65% ринку.
Нещодавнє дослідження настроїв споживачів у Німеччині, Франції, Португалії та Нідерландах свідчить про те, що вони віддають перевагу органічній якості при переході на рослинні продукти та погоджуються платити за це більше.
Так у Німеччині багато споживачів були готові платити на 30-40% більше за органічні продукти рослинного походження. А для поширення попиту на органічні продукти серед людей з меншим доходом ЄС рекомендував усім 27 країнам-членам розглянути можливість зниження ПДВ на органічні продукти харчування, щоб вирівняти умови гри на ринку та забезпечити через ціноутворення краще відображення меншого впливу органічних продуктів на навколишнє середовище.
До того ж, Європейський зелений курс та стратегія «Від ферми до виделки» вважають органічну їжу та стійкі практики виробництва їжі запорукою досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року, збільшення біорізноманіття та підвищення якості життя в сільській місцевості (досягнення частки органічного виробництва їжі в ЄС до 25% – планований показник Європейського зеленого курсу). Тобто, новостворений фонд сприятиме досягненню цілей ЄЗК в Данії.
Ольга Ігнатенко, Інформаційний центр «Зелене досьє», OrganicInfo.ua.
За повідомленнями Paul Holmbeck – політичний консультант з органічного виробництва, член правління IFOAM – Organics International, ex-директор Organic Denmark.