Підтримати

Український зелений шлях від ферми до виделки: органічне виробництво

Поділитися новиною
(за результатами Дискусійного майданчику 16 квітня)
Понад 200 учасників з різних організацій і країн, експерти та практики з України, Німеччини, Бельгії, представники міжнародних проєктів та організацій. Наш дискусійний майданчик проходив у рамках V Міжнародного “Конгресу Органічна Україна», тому що добре розвинуте у нас органічне виробництво може стати локомотивом і рушійною силою запровадження нової аграрної політики в Україні.

Європейський зелений курс та імплементація його в Україні, зокрема, в такій важливій для нас галузі як сільське господарство, – це складне питання, яке потребує широких дискусій і пошуку відповідей спільно багатьма людьми з різних галузей. І якщо для ЄС перехід до Зеленого курсу є плавним продовженням попередньої політики, то для нас це справжній виклик. Але ми не можемо його проігнорувати. ЄЗК, стратегія «Від ферми до виделки», План дій ЄС з органічного виробництва – як зростання кількості земель і операторів в ЄС відобразиться на українських виробниках, чи зможемо ми зберегти наші передові позиції на ринку ЄС,  яким чином відобразиться скорочення ланцюгу поставок на нашому розвитку? Зрештою – як скористатися новими можливостями і уникнути небезпек?

Так, нові програмні документи ЄС передбачають могутній розвиток органічного виробництва в ЄС, але попит на органічні продукти, як запевняють експерти – учасники зустрічі на дискусійному майданчику, дозволить і надалі українським виробникам постачати свою продукцію до європейських сусідів. Більше того, спеціальні фонди для підтримки досліджень і розвитку нових технологій будуть доступні й нашим аграріям.

Ключове, що підкреслюють всі експерти, – змінюватися доведеться всім, і європейським виробникам, і українським.

Власне, як зауважує Мігель де Поррас, керівник офісу Дослідного інституту органічного сільського господарства, FiBL, в Брюсселі, сьогодні змінюється вся парадигма ведення сільського господарства. В органічного виробництва дуже хороша позиція наразі, але це не єдина альтернатива, яка існує; органіка – це лише перший крок у довготривалому процесі.

Всі ми добре знаємо, що оновлення аграрної політики і всього напряму розвитку ЄС спричинено кліматичними змінами й глобальною потребою екологізувати всі сфери нашого життя. Наскільки впливає сільське господарство на клімат і як зменшити цей вплив, докладно вивчили експерти проєкту TNA, вони пропонують українським аграріям рішення, які в основному пов’язані зі зміною технологій. Так, в цілому концепція органічного виробництва передбачає менше навантаження на довкілля та клімат порівняно з традиційним  господарюванням.

Але, зауважує експерт проєкту TNA Микола Шлапак, залишається дискусійне питання щодо врожайності органічних полів: загальні обсяги викидів парникових газів можуть збільшуватися через збільшення зайнятих площ. І тому виробникам важливо все-таки розуміти, який є рівень викидів на їх землях. Це може знадобитися, наприклад, для кліматичного фінансування. І взагалі, вважає експерт, для бізнесу важливіші не стільки цифри, зазначені в державних програмах, скільки державна політика та інструменти, які в неї закладаються і надаватимуть виробникам переваги та підтримку. Проте, українські аграрії не на жарт занепокоєні: для переходу на новітні технології, які пропонують екологи, потрібні чималі кошти.

Очевидно, треба далі ретельно обговорювати ці питання всім разом – і екологам, і виробникам аграрної продукції.

«Потрібна співпраця відповідних міністерств і широке залучення бізнесу», – наполягає Олена Корогод (Березовська), голова Громадської спілки «Органічна Україна».

Кліматично дружні технології, споживання локальних продуктів, розумна логістика й транспортування, зменшення харчових відходів – все це має значення для стану довкілля і клімату. Традиційні підходи,  відходять у минуле, звичні сільськогосподарські практики не вирішують проблем.

«Справа в тому, що змінилася загальна атмосфера, багато людей сьогодні занепокоєні станом навколишнього середовища. Треба про це говорити постійно: які будуть наші наступні кроки, де ми візьмемо гроші на це, – вважає Д-р Штефан Дресманн, керівник проєкту «Німецько-українська співпраця у галузі органічного сільського господарства».

Головне, заради чого відбуваються зміни, – це люди.

Люди, які мають право на здорове харчування, на благополучне довкілля, на гідну роботу. Саме людина з її потребами та турботами, благополуччя та добробут дрібних фермерів є в центрі нових європейських програм. Планується розвиток так званих біо-регіонів, і перші приклади вже є в країнах Євросоюзу. Органічне виробництво в Україні, зауважує директор органу сертифікації «Органік Стандарт» Сергій Галашевський, це також здебільшого малі й середні господарства. Тобто – додаткові робочі місця в селах (адже органічне виробництво потребує більше робочих рук), поліпшення соціально-економічного стану сільської місцевості. І саме від людей на місцях багато залежить: нові технології, якісна і чесна продукція, соціальний розвиток.

На запитання нашого бліц-опитування щодо впливу органічного виробництва на місцеву громаду переважна більшість учасників відповіла – «Сприяє соціальному та економічному розвитку села».

Пан Дресманн навів приклади з Німеччини стосовно розбудови сільських регіонів завдяки органічному виробництву. А також зауважив, що існують два шляхи підтримки органічного фермерства в Україні: експорт і розвиток регіонів. Маємо констатувати, що наразі сільські фермери думають, перш за все, про власний прибуток, а потім уже про клімат чи пестициди. Втім, органічні господарства надають приклад і поступово стають популярними, отримують підтримку місцевої влади й громади.

Скажімо, так відбувається в Рівненській області, розповідає Костянтин Січной, ТОВ «Дедденс Агро»: «Для нас історія з ЄЗК прозвучала як ковток свіжого повітря… Це нас спонукає до проведення досліджень, до розвитку. Науковці кажуть, що українські землі можуть зберігати до 30% вуглецю. Тобто, ми можемо виступити таким банком вуглецю, який гарантуватиме дуже серйозні  кліматичні можливості. І – я відчуваю, що ми не залишимось самі».

Тамара Малькова, Інформаційний центр «Зелене досьє», OrganicInfo.ua

Матеріали заходу:

Для довідки:

  • Захід відбувся в рамках проєкту «Український зелений шлях від ферми до виделки: крок за кроком», що впроваджується Інформаційним центром «Зелене досьє». Більше інформації про проєкт за посиланням.
  • V міжнародний «Конгрес Органічна Україна» – це міжнародний захід, започаткований для об’єднання спільноти органічного сектору України та для розвитку міжнародного партнерства. Цей захід відбувається за ініціативи та підтримки учасників громадської спілки «Органічна Україна».
    Захід організовано під патронатом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та за підтримки:
    – Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія), www.qftp.org.
    – Німецько-українського проекту «Співпраця у галузі органічного сільського господарства».

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

#ПрямуємоРазом #MovingForwardTogether #EU4USociety

Поділитися новиною