Підтримати

3% земель під органічним виробництвом – ціль України 2030

Поділитися новиною

Кабінет Міністрів України 3 березня затвердив Постанову “Про затвердження Національної економічної стратегії на період до 2030 року”, де офіційно встановлено ціль щодо земель під органічним виробництвом (у відсотках).

Згідно з індикаторами стратегії планується досягти показника площі земель з органічним статусом до не менш як 3% загальної площі сільськогосподарських угідь України, що становить приблизно 1,3 млн га.

Нагадаємо, що згідно даних оперативного моніторингу, що були зібрані Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, станом на 31.12.2019 під органічним виробництвом в Україні було зайнято близько 468 тис га (органічних та перехідного періоду). Тобто фактично за 10 років планується збільшення площі під органічним в три рази.

Ще один індикатор стратегії – збільшення експорту органічної продукції до 1 млрд доларів США до 2030 року.

Досить амбіційна мета, враховуючи, що за результатами 2019 року експорт органічної продукції з України становив близько 189 млн доларів США. Фактично, уряд розраховує збільшити експорт органіки за 10 років в 5 разів, збільшивши площі під органічним виробництвом всього у 3 рази.

Для досягнення поставлених цілей пропонується таки шляхи та кроки:

1. Підтримка органічного виробництва:

  • виконання програм з підтримки виробників органічної продукції
  • здійснення заходів, спрямованих на підвищення рівня обізнаності виробників стосовно переваг ведення органічного виробництва

2. Збільшення виробництва органічної продукції:

  • розроблення програм фінансової та дорадчої підтримки виробників органічної продукції
  • залучення більшої кількості виробників до ведення органічного виробництва шляхом удосконалення державного регулювання в зазначеній сфері

3. Забезпечення розвитку сталого виробництва

  • заохочення сталого сільськогосподарського виробництва, захисту навколишнього природного середовища і тварин, поширення застосування методів органічного виробництва і використання біотехнологій, “кліматично розумного” сільського та лісового господарства із скороченням викидів парникових газів та адаптацією до зміни клімату, сталого управління природними ресурсами та збереження і примноження біорізноманіття

Раніше ми вже писали про цілі щодо розвитку органічного виробництва, визначені в першому Добровільному національному огляді щодо Цілей сталого розвитку в Україні. Нагадаємо, що там ціль встановлена на рівні 7%.

Поділитися новиною