Підтримати

Інфографіка

В цьому розділі ми розміщуємо інфографічні матеріали: результати досліджень, огляд ринку та інша інформація у графічному форматі. Такий формат більш наочний та краще сприймається, тому часто використовується ЗМІ в різноманітних публікаціях.

Ключові показники органічного виробництва в Європі та ЄС (2022)

Ключові показники органічного виробництва в Європі та Європейському Союзі – дані з щорічного довідника в галузі органічного сільського господарства, що містить інформацію з усього світу “Світ органічного сільського господарства 2022” станом на 31.12.2020.

Джерело: Дослідження FiBL-AMI, 2022 р.

Довідник видається під керівництвом Дослідного інституту органічного сільського господарства (FiBL, м.Фрік, Швейцарія).

Даний переклад виконано в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що фінансується Швейцарією та впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія), www.qftp.org

Повна версія публікації (англ) доступна за посиланням.

Порівняння органічних і неорганічних харчових продуктів

Порівняння органічних і неорганічних харчових продуктів здійснене на основі окремих показників якості та безпечності.

В даному аналізі зібрано тенденції за даними досліджень, що були проведені протягом 2011–2020 рр.

В переважній кількості випадків можемо бачити переваги органічних продуктів над неорганічними за багатьма показниками.

Раніше ми також публікували:


Джерело: публікація FiBL «Сталість і якість органічних харчових продуктів», с. 9; видавець – Дослідний інститут органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія), 2021 (оригінал, нім. мовою – Nachhaltigkeit und Qualität biologischer Lebensmittel).

Переклад українською мовою виконано в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що фінансується Швейцарською Конфедерацією та впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).

Відповідальність за зміст цієї публікації несе виключно автор(и). Точка зору автора(ів) не обов’язково відображає точку зору SECO, FiBL, SAFOSO AG, www.qftp.org.

Порівняння органічного та неорганічного сільського господарства

Органічне сільське господарство у порівнянні з неорганічним сільським господарством демонструє кращі результати майже у всіх сферах.

Різні дослідження показують, що при органічному виробництві:

  • підвищується якість грунту та якість води,
  • зменшується використання енергії на одиницю площі на 34-53%,
  • збільшується видове різноманіття на 30%,
  • розширюється надання екосистемних послуг,
  • зменшується рівень використання пестицидів та, відповідно, негативний вплив на здоров’я сільськогосподарських виробників тощо.

Тільки врожайність в органічному сільському господарстві часто нижча в порівнянні з неорганічним виробництвом.

Більше про переваги в нашій інфографіці та попередніх матеріалах:


Джерело: Reganold J.P., Wachter J.M. 2016. Органічне сільське господарство у XXI столітті. Природні рослини 2 (2): 15221; публікація FiBL «Органічне сільське господарство. Основні принципи і передовий досвід», с. 3; видавець – Дослідний інститут органічного
сільського господарства (FiBL, Швейцарія), 2021 (оригінал, англ. мовою – Organic farming. Basic principles and good practices).

Переклад українською мовою виконано в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що фінансується Швейцарською Конфедерацією та впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).

Відповідальність за зміст цієї публікації несе виключно автор(и). Точка зору автора(ів) не обов’язково відображає точку зору SECO, FiBL, SAFOSO AG, www.qftp.org.

Якість як результат сталого виробництва та способу життя

Поняття сталості охоплює не тільки екологічні, а й соціальні та економічні критерії.

Якість, показана на діаграмі, включає в себе якість, пов’язану з продуктом, із фізіологічною поживною цінністю і величиною, яка сприймається психобіологічно (сенсорно), а також якість, пов’язану з процесом, відповідно до вимог органічного сільського господарства.

Поєднання цих критеріїв дає можливість багаторівневого та глибокого розгляду харчових продуктів.


Джерело: публікація FiBL «Сталість і якість органічних харчових продуктів», с. 3; видавець – Дослідний інститут органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія), 2021 (оригінал, нім. мовою – Nachhaltigkeit und Qualität biologischer Lebensmittel).

Переклад українською мовою виконано в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що фінансується Швейцарською Конфедерацією та впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).

Відповідальність за зміст цієї публікації несе виключно автор(и). Точка зору автора(ів) не обов’язково відображає точку зору SECO, FiBL, SAFOSO AG, www.qftp.org.


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/organi06/organicinfo.ua/www/wp-content/themes/organic_2019/footer.php on line 287