В цьому розділі ми розміщуємо інфографічні матеріали: результати досліджень, огляд ринку та інша інформація у графічному форматі. Такий формат більш наочний та краще сприймається, тому часто використовується ЗМІ в різноманітних публікаціях.
Інфографіка
Якість як результат сталого виробництва та способу життя
Поняття сталості охоплює не тільки екологічні, а й соціальні та економічні критерії.
Якість, показана на діаграмі, включає в себе якість, пов’язану з продуктом, із фізіологічною поживною цінністю і величиною, яка сприймається психобіологічно (сенсорно), а також якість, пов’язану з процесом, відповідно до вимог органічного сільського господарства.
Поєднання цих критеріїв дає можливість багаторівневого та глибокого розгляду харчових продуктів.
Джерело: публікація FiBL «Сталість і якість органічних харчових продуктів», с. 3; видавець – Дослідний інститут органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія), 2021 (оригінал, нім. мовою – Nachhaltigkeit und Qualität biologischer Lebensmittel).
Переклад українською мовою виконано в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що фінансується Швейцарською Конфедерацією та впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).
Відповідальність за зміст цієї публікації несе виключно автор(и). Точка зору автора(ів) не обов’язково відображає точку зору SECO, FiBL, SAFOSO AG, www.qftp.org.
Запобігання наявності залишків в органічних продуктах
Більшості залишків в органічних харчових продуктах можна уникнути шляхом вживання відповідних заходів на полі, при переробці або зміною упаковки. Зокрема, в результаті ведення органічного виробництва зменшується використання хімічних засобів захисту, виробники ретельно слідкують за станом обладнання та техніки і використовують тільки дозволені мийні засоби тощо.
Деяких залишків все ж важко уникнути через особливості системного або природного походження.
Раніше ми писали також, чому споживання органічних продуктів – це найпростіший спосіб уникнути ризиків небезпеки пестицидів, а також про кількість добавок, дозволених при виробництві харчових продуктів.
Джерело: публікація FiBL «Сталість і якість органічних харчових продуктів», с. 14; видавець – Дослідний інститут органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія), 2021 (оригінал, нім. мовою – Nachhaltigkeit und Qualität biologischer Lebensmittel).
Переклад українською мовою виконано в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що фінансується Швейцарською Конфедерацією та впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).
Відповідальність за зміст цієї публікації несе виключно автор(и). Точка зору автора(ів) не обов’язково відображає точку зору SECO, FiBL, SAFOSO AG, www.qftp.org.
Кількість добавок, дозволених при виробництві харчових продуктів
В ЄС дозволені для використання при переробці традиційних (неорганічних) харчових продуктів більше 320 добавок.
В той час як Регламентом ЄС щодо органічного виробництва та маркування органічної продукції суворо обмежено кількість добавок, дозволених для виробництва органічних харчових продуктів.
Приватні стандарти органічного виробництва ще більше обмежують використання добавок в органічній продукції.
Пропонуємо ознайомитись із порівняльною інформацією щодо кількості добавок, дозволених при виробництві органічних та неорганічних харчових продуктів в інфографіці.
Раніше ми писали також, чому споживання органічних продуктів – це найпростіший спосіб уникнути ризиків небезпеки пестицидів.
Джерело: публікація FiBL «Сталість і якість органічних харчових продуктів», с. 26; видавець – Дослідний інститут органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія), 2021 (оригінал, нім. мовою – Nachhaltigkeit und Qualität biologischer Lebensmittel).
Переклад українською мовою виконано в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що фінансується Швейцарською Конфедерацією та впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).
Відповідальність за зміст цієї публікації несе виключно автор(и). Точка зору автора(ів) не обов’язково відображає точку зору SECO, FiBL, SAFOSO AG, www.qftp.org.
Термін «органічний» в країнах Європи
В країнах Європи до органічного виробництва та органічних харчових продуктів застосовуються різні терміни: органічний, біологічний, екологічний.
Застосування різних термінів пов’язано з національними, мовними та історичними осоливостями.
В Україні застосовується виключно термін «органічний», що визначено законодавством про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.
Продукція, що імпортована в Україну з іншими термінами і виготовлена відповідно до органічного законодавства інших країн, українською мовою перекладається та позначається написом «органічний продукт».
Пропонуємо вам карту, де ви зможете дізнатись більше, які терміни для позначення «органічного продукту» в різних країнах Європи.
За посиланням можна завантажити інтерактивну мапу.
Дана інфографіка була створена OrganicInfo.ua у співпраці з органом сертифікації «Органік Стандарт» та громадською спілкою «Органічна Україна».