Підтримати

Інфографіка

В цьому розділі ми розміщуємо інфографічні матеріали: результати досліджень, огляд ринку та інша інформація у графічному форматі. Такий формат більш наочний та краще сприймається, тому часто використовується ЗМІ в різноманітних публікаціях.

Кількість добавок, дозволених при виробництві харчових продуктів

В ЄС дозволені для використання при переробці традиційних (неорганічних) харчових продуктів більше 320 добавок.

В той час як Регламентом ЄС щодо органічного виробництва та маркування органічної продукції суворо обмежено кількість добавок, дозволених для виробництва органічних харчових продуктів.

Приватні стандарти органічного виробництва ще більше обмежують використання добавок в органічній продукції.

Пропонуємо ознайомитись із порівняльною інформацією щодо кількості добавок, дозволених при виробництві органічних та неорганічних харчових продуктів в інфографіці.

Раніше ми писали також, чому споживання органічних продуктів – це найпростіший спосіб уникнути ризиків небезпеки пестицидів.


Джерело: публікація FiBL «Сталість і якість органічних харчових продуктів», с. 26; видавець – Дослідний інститут органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія), 2021 (оригінал, нім. мовою – Nachhaltigkeit und Qualität biologischer Lebensmittel).

Переклад українською мовою виконано в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що фінансується Швейцарською Конфедерацією та впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).

Відповідальність за зміст цієї публікації несе виключно автор(и). Точка зору автора(ів) не обов’язково відображає точку зору SECO, FiBL, SAFOSO AG, www.qftp.org.

Термін «органічний» в країнах Європи

В країнах Європи до органічного виробництва та органічних харчових продуктів застосовуються різні терміни: органічний, біологічний, екологічний.

Застосування різних термінів пов’язано з національними, мовними та історичними осоливостями.

В Україні застосовується виключно термін «органічний», що визначено законодавством про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.

Продукція, що імпортована в Україну з іншими термінами і виготовлена відповідно до органічного законодавства інших країн, українською мовою перекладається та позначається написом «органічний продукт».

Пропонуємо вам карту, де ви зможете дізнатись більше, які терміни для позначення «органічного продукту» в різних країнах Європи.

За посиланням можна завантажити інтерактивну мапу.

Дана інфографіка була створена OrganicInfo.ua у співпраці з органом сертифікації «Органік Стандарт» та громадською спілкою «Органічна Україна».

Органічні логотипи та стандарти в Європі

Безумовно всі знають, що для маркування органічних харчових продуктів в ЄС використовується спеціальна позначка, – так званий євролисточок, що відповідає законодавству ЄС у сфері виробництва органічної продукції.

Але окрім євролисточка в ЄС також може застосовуватись інше маркування, як і в інших країнах Європи.

Пропонуємо вам карту органінчих логотипів та стандартів Європи.

За посиланням можна завантажити інтерактивну мапу.

Дана інфографіка була створена OrganicInfo.ua у співпраці з органом сертифікації «Органік Стандарт» та громадською спілкою «Органічна Україна»

Органічне виробництво України за 2016-2020 рр.

Дані про кількість органічних операторів та площу земель, зайнятих під органічне виробництво за 2016-2020 роки.

Дані за 2016-2018 роки зібрані за стандартами, еквівалентними органічному законодавству ЄС, за 2019-2020 роки – за стандартами, еквівалентними органічному законодавству ЄС та США (NOP).

Завантажити повну версію інфографіки за 2020 рік.

Інфографіка підготовлена за даними оперативного моніторингу Міністерства економіки країни (у попередні роки – Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Міністерства аграрної політики та продовольства України), що були зібрані від органів іноземної сертифікації, які сертифікували органічне виробництво та обіг органічних продуктів в Україні.

Дана інфографіка створена в рамках дослідження органічного ринку, яке проведено Органік Стандарт у партнерстві з OrganicInfo.ua за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія), www.qftp.org.