Підтримати

Звернення щодо ситуації в органічному секторі України

Поділитися новиною

«Органічна ініціатива» – об’єднання ключових гравців органічного сектору України, засноване в квітні 2020 року, має на меті сприяння розвитку органічного ринку та зростанню торгівлі українською органічною продукцією на внутрішньому і зовнішньому ринках.

З 24 лютого 2022 р., від початку активних військових дій на всій території України, ми збираємо запити від українських виробників щодо необхідної допомоги та від міжнародних партнерів, які бажають надати допомогу органічному сектору; ми продовжуємо комунікацію з операторами органічного ринку та плануємо надання їм підтримки в цей важкий час.

Ми вважаємо за необхідне подальшу підтримку органічного сектору, який, як частина агропродовольчого сектору України, впливає на продовольчу безпеку і разом з тим на довкілля та біорізноманіття, що потерпають від військових дій. 

Поточна ситуація в органічному секторі України

Україна є світовим постачальником сільськогосподарської продукції та займає важливе місце в забезпеченні сталої продовольчої системи та продовольчої безпеки у світі. Україна має найбільшу площу в Європі (603,6 тис км2), значну кількість сільськогосподарських земель (близько 70% території країни), сприятливе географічне положення та трудові ресурси для ведення сільського господарства.

Органічне виробництво почало активно розвиватись на початку 2000-х років, вже тоді Україну почали вважати одним із важливих постачальників органічної продукції на ринок ЄС. Багато років Україна залишається надійним постачальником органічної продукції і зберегла свої позиції під час пандемії COVID-19, коли були порушені ланцюги постачання. Останні роки Україна впевнено входила до ТОП 5 найбільших постачальників органічної продукції до ЄС. 

За результатам 2020 року Україна посіла 4 місце у світі зі 123 країн за обсягами імпорту органічної продукції до ЄС із часткою у  7,8%.

Україна експортувала до ЄС у 2020 році 217 210 тонн органічної продукції. Ключові групи: зернова та олійна продукція (найбільший експортер до ЄС), соя, мед, овочі та фрукти разом із продуктами їхньої переробки. Загалом експорт органічної продукції з України за результатами 2020 року склав 332 тисячі тонн на суму близько 204 мільйонів доларів США1

З 24 лютого 2022 року (від початку широкомасштабного російського вторгнення на територію України) органічний сектор, як і вся аграрна промисловість, потерпає від агресії.

Найбільша проблема в багатьох регіонах – це доступ до землі. Значна частина земель, що зайняті під органічним виробництвом, знаходяться в областях ведення бойових дій або під окупацією: 

  • Херсонська обл. (близько 81,5 тис. га) – лідер за кількістю органічних сільськогосподарських угідь в Україні, наразі область майже повністю знаходиться під окупацією російських військ;
  • Запорізька обл. (близько 44,5 тис. га);
  • Харківська обл. (близько 4 тис. га);
  • Чернігівська обл. (близько 10 тис. га).

Загалом, за результатами 2020 року, в Україні налічувалось 462 225 тис. га, зайнятих під органічним виробництвом (з органічним та перехідним статусом)2, тобто, обмеженим є доступ до щонайменше 30% земельних ресурсів.

Результати опитування органічного бізнесу3, проведеного громадською спілкою «Органічна Україна» впродовж 10-15 березня 2022 року, показують наступну ситуацію на сьогоднішній момент:

  • 30% операторів зазначили, що зупинили свій бізнес, ще 15% знаходяться на межі зупинки;
  • 32% працюють частково і лише 7% без змін;
  • 15% операторів віддають свою органічну продукцію на підтримку української армії та населення і ще певна частина продає органічну продукцію за цінами неорганічної (без преміальної націнки).

Є об’єктивне розуміння того, що наразі попит на органічну продукцію дуже низький, адже є критична потреба забезпечення українців харчовими продуктами першої необхідності, порушені виробничо-збутові ланцюги, відбувся переїзд лояльних споживачів та стрімке зниження купівельної спроможності населення. В той же час, частина органічних виробників продовжують працювати і не планують відмовлятись від ведення саме органічного сільського господарства. Важливу роль, зокрема, відіграють тваринницькі комплекси – виробництво молочної та м’ясної продукції, птахівництво тощо.

Ми залишаємось прихильниками Європейського зеленого курсу та стоїмо на позиції, що органічне виробництво є однією із флагманських ініціатив у переході до сталого сільського господарства в Україні. 

На тлі війни в Україні ЄС запроваджує нові заходи з посилення продовольчої безпеки. Зокрема, 23 березня Європейська Комісія представила низку короткострокових та середньострокових заходів для підвищення глобальної продовольчої безпеки та підтримки фермерів і споживачів у ЄС через зростання цін на продукти харчування та витрат на сировину, такі як енергія та добрива, спричинені військовою агресією росії в Україні. Запропоновані заходи спрямовані на підвищення стійкості ланцюгів постачання у сільському господарстві та продовольчому секторі ЄС відповідно до стратегії «Від ферми до виделки».

Підтримка органічного виробництва в Україні та впровадження заходів, передбачених у стратегіях «Від ферми до виделки» та біорізноманіття може забезпечити стабільність загальної продуктивності сільського господарства. 

Як можна підтримати органічний сектор в Україні вже зараз

У деяких виробників є на складах готова органічна продукція, яку вони готові реалізувати та відновити свої виробництва; деякі органічні  виробники потребують допомоги в експорті своєї продукції та в пошуку каналів збуту, адже експорт практично зупинився разом з початком воєнних дій через блокування морських портів, через які експортувалася найбільша кількість органічної продукції. Інші органічні виробники вже виходять у поле і починають весняну обробку землі, незважаючи на наявні проблеми з пальним в Україні.

Майже 70% з опитаних виробників потребують фінансової підтримки: доступ до дешевих кредитів, інвестиції та/або цільова підтримка. 15% потребують допомоги з експортом і 7% – допомоги із просуванням на внутрішньому ринку.

Напрямки, на які буде спрямована діяльність “Органічної Ініціативи” та міжнародна підтримка найближчим часом:

  • Безповоротна фінансова допомога органічним виробникам:
    • фінансова допомога українським операторам,
    • широке залучення багатьох організацій та приватних осіб для допомоги органічному сектору України,
    • викуп органічної продукції у виробників та передача цієї продукції армії, внутрішньо переміщеним особам, незахищеним верствам населення тощо,
    • компенсація вартості послуг на проведення сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції,
    • підтримка органічних виробників, які розміщують переселенців на своїх підприємствах.
  • Допомога з доступом до засобів захисту, добрив, інших допоміжних продуктів, дозволених в органічному виробництві, допомога з насінням та інша підтримка, що стосується технологій органічного виробництва.
  • Підтримка роботи координаційного центру “Органічної Ініціативи”: юридичні та бухгалтерські консультації, консультації щодо експорту, інформаційна підтримка тощо.  
  • Підтримка іміджу України та органічних виробників на міжнародній арені через комунікацію з засобами масової інформації, міжнародними організаціями органічного руху, проєктами технічної допомоги та донорськими організаціями. 

Контакти для комунікації та підтримки:

Фінансова підтримка органічного сектору вже зараз
Катерина Шор, Інформаційний центр «Зелене досьє», +380 67 440 5937 (WhatsApp, Viber, Telegram, Signal), +49 16 091 468 987 e-mail: info@dossier.org.ua.
Рахунки для збору благодійних пожертв на потреби органічного сектору.

Міжнародне співробітництво та фандрейзинг для органічного сектору
Олена Дейнеко,  директор «Органік бізнес школи», +48 573 816 280 (Польща), +380 050 944 1242 (Україна), +380 067 103 9694 (WhatsApp, Viber, Telegram), e-mail: info@organicbusiness.ua

Звернення іншими мовами:


Члени Органічної ініціативи:
  • Сергій Галашевський, директор органу сертифікації ТОВ «Органік Стандарт»
  • Олена Дейнеко, директор «Органік бізнес школи»
  • Олексій Качковський, директор ТОВ «Наукове-виробниче об’єднання «Інститут органічного виробництва»
  • Марія Махновець, голова Громадської спілки «Український органічний кластер»
  • Анастасія Півнюк, головна експертка органічного компонента, швейцарсько-українська програма «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що фінансується Швейцарією та впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).
  • Олександр Приходько, менеджер з розвитку аграрних ринків, Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО)
  • Катерина Шор, менеджер проєктів Міжнародної благодійної організації «Інформаційний центр «Зелене досьє»; координатор веб-порталу OrganicInfo.ua
  • Наталія Чоловська, президент Львівської міської громадської організації (ЛМГО) «Екотерра»


1 Дослідження органічного ринку України (2019-2020) (UA) 

2 Дані моніторингу Міністерства економіки України за результатами 2020 року

3 Під органічним бізнесом тут маються на увазі оператори, тобто виробники та переробники готової органічної продукції, чия продукція до 24.02.2022 була присутня на торговельних поличках в Україні. Відповіді надали близько 50 компаній.

Поділитися новиною