Підтримати

Органічна термінологія

Пояснення термінів, виразів чи позначень, які найбільше використовуються в українському й міжнародному законодавстві та в практиці ведення органічного сільського господарства.
А Б В Г Ґ Д Е Є Ж З И І Ї Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ю Я
Потужності (виробничі)

споруди або комплекс споруд, приміщення, будівлі, обладнання та інші засоби, включаючи транспортні засоби, а також територія, що використовується у виробництві та/або обігу органічної продукції. (Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»)

Простежуваність

можливість простежити походження продуктів, кормів чи будь-яких речовин, які передбачено до включення у склад харчових продуктів, кормів та іншої продукції, на всіх етапах виробництва, підготовки та збуту. (Регламент Комісії ЄC 2018/848 – неофіційний переклад)

Родючість ґрунтів

потенційна можливість ґрунту постачати рослинам необхідні речовини для росту. (Міжнародна федерація рухів органічного сільського господарства (IFOAM))

Сталий розвиток

Сталий розвиток визначається як такий, що задовольняє потреби нинішнього покоління без шкоди для можливості майбутніх поколінь задовольняти їх потреби. Сталий розвиток передбачає злагоджені зусилля зі створення інклюзивного, стійкого та життєздатного майбутнього для людей і планети. (ООН)

Стандарти органічного виробництва

норми, правила та процедури, що визначають, як повинен вироблятися та перероблятися той чи інший продукт.

В органічному виробництві існують:

– міжнародні стандарти – це, наприклад, стандарти ЄС, затверджені відповідними Регламентами та такі, що мають власне маркування;

– національні стандарти окремих країн, до прикладу, США, Канада, Японія тощо, затверджені на рівні законодавчих актів цих країн з відповідним маркуванням; – приватні стандарти, що можуть бути прийняті на рівні асоціацій та діяти в багатьох країнах, для прикладу, стандарти Міжнародної федерації рухів органічного сільського господарства (IFOAM); або

– приватні стандарти на рівні однієї країни, як Bio Suisse – заміняють національний стандарт та є обов’язковим в Швейцарії; або ж Bioland чи Naturland, що є додатковими стандартами в Німеччині і також мають відповідне маркування для органічних продуктів харчування.

Холдінг

всі виробничі одиниці, що знаходяться під єдиним управлінням в цілях виробництва продуктів тваринного походження чи необроблених сільськогосподарських продуктів, включаючи продукцію аквакультури та бджільництва. (Регламент Комісії ЄC 2018/848 – неофіційний переклад)