Підтримати

Органічна термінологія

Пояснення термінів, виразів чи позначень, які найбільше використовуються в українському й міжнародному законодавстві та в практиці ведення органічного сільського господарства.
А Б В Г Ґ Д Е Є Ж З И І Ї Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ю Я
Органічний оператор

фізична чи юридична особа відповідальна за дотримання даного регламенту на всіх етапах виробництва, підготовки та збуту, що знаходяться під контролем цієї особи. (Регламент Комісії ЄC 2018/848 – неофіційний переклад)

Органічний продукт

продукт органічного виробництва, окрім продуктів виготовлених під час перехідного періоду. Продукція, отримана в результаті полювання на диких тварин чи рибальства, не вважається органічною. (Регламент Комісії ЄC 2018/848 – неофіційний переклад)

Органічний харчовий продукт

харчовий продукт, отриманий в результаті органічного виробництва. (Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»)

Паралельне виробництво

органічне та неорганічне виробництво одним і тим самим оператором одного і того самого продукту. (Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»)

Перехідний період

період переходу від виробництва неорганічної продукції до виробництва органічної продукції, під час якого оператор дотримується вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. (Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»)

Перехідний період (EU)

перехід від неорганічного виробництва до органічного у межах певного періоду, під час якого виконуються положення даного Регламенту щодо органічного виробництва. (Регламент Комісії ЄC 2018/848 – неофіційний переклад)

Підготовка (EU)

операції по збереженню та обробці органічних продуктів та продуктів перехідного періоду, або будь-які інші операції, що проводяться на необробленому продукті й не змінюють початковий продукт, такі як забій, різання, очищення або подрібнення, а також пакування, маркування чи внесення змін до маркування, що стосуються органічного виробництва. (Регламент Комісії ЄC 2018/848 – неофіційний переклад)

Підготовка (EU)

операції зі збереження та/або переробки органічних продуктів, зокрема забій і нарізка продуктів тваринництва, а також пакування, маркування та/або зміна маркування, пов’язані з органічним способом виробництва. (Регламент ЄС 834/2007 – неофіційний переклад)