Керівництво з управління ризиками під час зберігання та транспортування органічної продукції
Органічний ринок у світі швидко зростає. Попит, що стабільно росте, заохочує виробників та інших гравців ринку ініціювати чи поглиблювати діяльність в галузі виробництва органічної сировини та органічних харчових продуктів.
Тим часом ланцюги постачання органічної продукції стають довшими, більш складними та розгалуженими. Україна, наділена великими площами земель сільськогосподарського призначення, а також чудовими природними умовами, має гарний потенціал стати однією із провідних країн-постачальниць органічної продукції у світі. Забезпечення відсутності в продукції з України залишків заборонених речовин є відповідальністю і викликом для всіх органічних операторів у ланцюгу постачання органічної продукції.
За даними сертифікаційних органів, які працюють в Україні, в 2016 році забруднення продукції під час зберігання та транспортування стало найрозповсюдженішою причиною порушень, виявлених в органічній продукції в Україні, імпортованої до ЄС.
Використовуючи цю інформацію як відправну точку, в цій публікації представлена практична інформація та поради щодо уникнення забруднення продукції. Під час підготовки цієї публікації була зібрана актуальна інформація та практичний досвід різних експертів з органічного виробництва (експортерів, представників сертифікаційних органів, місцевих та міжнародних консультантів). Ці настанови дають можливість експортерам і імпортерам органічної продукції краще зрозуміти основні ризики, пов’язані з процесами післяврожайної обробки органічної продукції. Також в цій публікації містяться рекомендації щодо оцінки ризиків та того, як убезпечити ланцюги постачання органічної продукції шляхом запровадження ефективної системи управління ризиками в органічному виробництві як частини загальної системи управління якістю.
Тим часом ланцюги постачання органічної продукції стають довшими, більш складними та розгалуженими. Україна, наділена великими площами земель сільськогосподарського призначення, а також чудовими природними умовами, має гарний потенціал стати однією із провідних країн-постачальниць органічної продукції у світі. Забезпечення відсутності в продукції з України залишків заборонених речовин є відповідальністю і викликом для всіх органічних операторів у ланцюгу постачання органічної продукції.
За даними сертифікаційних органів, які працюють в Україні, в 2016 році забруднення продукції під час зберігання та транспортування стало найрозповсюдженішою причиною порушень, виявлених в органічній продукції в Україні, імпортованої до ЄС.
Використовуючи цю інформацію як відправну точку, в цій публікації представлена практична інформація та поради щодо уникнення забруднення продукції. Під час підготовки цієї публікації була зібрана актуальна інформація та практичний досвід різних експертів з органічного виробництва (експортерів, представників сертифікаційних органів, місцевих та міжнародних консультантів). Ці настанови дають можливість експортерам і імпортерам органічної продукції краще зрозуміти основні ризики, пов’язані з процесами післяврожайної обробки органічної продукції. Також в цій публікації містяться рекомендації щодо оцінки ризиків та того, як убезпечити ланцюги постачання органічної продукції шляхом запровадження ефективної системи управління ризиками в органічному виробництві як частини загальної системи управління якістю.